Ultimele studii de specialitate indică faptul că asupra omului sau animalelor, câmpurile electromagnetice au efecte nefaste asupra sănătății producând perturbări ale protecției imunitare, la nivelul sistemului nervos și modificări genetice ce cresc riscul de cancer.
Astfel, o problemă din ce în ce mai serioasă este aceea a prezenței antenelor GSM pe blocurile de locuințe atât din București, cât și din țară.
Cu toate că studiile Organizației Mondiale a Sănătății realizate în anii ’90 au catalogat radiațiile produse de antenele GSM ca având efecte controversate asupra sănătății umane, recent s-a demonstrat că odată cu avansarea tehnologiei într-un ritm foarte rapid, radiațiile provocate de undele antenelor GSM au efecte nefaste asupra sănătății, provocând stresul oxidativ - o afecțiune implicată în debutul cancerului, în mai multe boli acute și cornice, și chiar sunt capabile să modifice rezistența corpului la antibiotic bacteriene.
În acest context, este esențial să conștientizăm efectele pe care antenele GSM montate pe blocul nostru îl pot avea asupra sănătății, dar și măsurile legale pe care le avem la îndemână pentru a ne proteja sănătatea.
Putem obține rezilierea contractului cu firma ce are montate antene pe blocul în care locuiți?
Da, instanțele naționale au reținut în numeroase rânduri faptul că sănătatea reclamanților este mai importantă decât continuarea contractului încheiat cu societatea proprietară a antenelor.
Concluziile constante ale jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene sunt în sensul în care principiul precauției primează, iar atunci când există incertitudini asupra existenței sau întinderii riscului, pot fi luate măsuri de protecție fără a aștepta ca realitatea și gravitatea acestor riscuri să fie pe deplin demonstrate.
În același sens, Recomandarea Consiliului 1999/519/CE cere autorităților naționale să monitorizeze nivelurile expunerii la unde electromagnetice și să verifice dacă acestea depășesc limitele stabilite în recomandare.
Spre exemplu, în Slovacia și Slovenia, măsurătorile sunt făcute la fiecare trei ani de către autorități (la fiecare cinci ani pentru radiații de frecvență joasă în Slovenia). În Lituania, măsurătorile sunt făcute în fiecare an în vecinătatea surselor CEM și mai frecvent în cazurile în care rezultatele au depășit valorile de referință.
În România, potrivit Legii 230/2007, amplasarea unei antene se poate realiza strict cu acordul proprietarului direct afectat de amplasarea acesteia.
Acțiunea pentru ridicarea / desființarea antenei de pe bloc poate să fie demarată în Instanță atât de către Asociația de Proprietari, cât și de locatarul a cărui sănătate îi este afectată în mod direct de antena montată.
Astfel, dacă vă îngrijorează efectele antenelor GSM asupra sănătății dumneavoastră, contactați-ne pentru a analiza dacă puteți obține desființarea acestora.
Comments