1. Ce trebuie să știm despre executarea silită?
Cu toate că ideea executării silite ne poate speria, trebuie să știm că în cele mai multe situații aceasta poate să fie anulată cu ușurință.
Tot ce contează este ca la momentul contestării actelor de executare să apelați la un avocat cu experiență în acest domeniu.
În momentul în care primiți actele de executare silită, trebuie să aveți în vedere pentru anularea acesteia câteva aspecte:
Când poate fi anulată executarea silită?
În momentul în care dorim să contestăm actele de executare silită, trebuie să știm că cele mai întâlnite motive de contestație sunt:
- Intervenirea prescripției creditorului de a mai obține executarea silită.
- Prezența în contractul de credit a unor clauze considerate abuzive.
- Lipsa caracterului cert al creanței.
2. Când intervine prescripția executării silite?
Pe scurt, prescripția dreptului creditorului de a mai obține sau continua executarea silită intervine atunci când pentru o perioadă de 3 ani creditorul rămâne în pasivitate, fără a mai realiza acte de executare.
Potrivit articolului 706 din Codul de Procedură Civilă, dreptul de a obține executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia drepturilor reale, termenul de prescripție este de 10 ani.
Important de știut este faptul că prescripția poate interveni și în cursul executării silite. Ceea ce înseamna că prescripția poate interveni în două situații:
Exemplul 1: contract de credit încheiat în anul 2015 – debitorul achită ratele până în anul 2017 – primele acte de executare sunt transmise debitorului în octombrie 2022 – în acest caz, a intervenit prescripția dreptului creditorului de a mai obține executarea silită.
Exemplul 2: contractul de credit a fost încheiat în anul 2043 – debitorul a achitat ratele până în anul 2015, an în care s-a demarat și executarea silită împotriva sa – de la momentul demarării executării silite până în octombrie 2022, debitorul nu a mai primit acte de executare – în acest caz, a intervenit prescripția dreptului creditorului de a mai continua executarea silită.
Astfel, dacă vă aflați într-o situație asemănătoare celor două cazuri anterior expuse, împreună putem analiza dacă și în situația dumneavoastră a intervenit prescripția și stabilim strategia de anulare a executării silite.
3. Ce sunt clauzele abuzive?
Conform articolului 4 din Legea 193/200o clauză contractuală care nu a fost negociată direct cu consumatorul va fi considerată abuzivă dacă, prin ea însăși sau împreună cu alte prevederi din contract, creează în detrimentul consumatorului și contrar cerințelor bunei – credințe, un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațile părților.
Instanțele naționale au reținut că prevederile contractuale referitoare la comisionul de acordare / de administrare, dobânda variabilă și dobânda penalizatoare, în cele mai multe dintre contractele de credit, îndeplinesc condițiile legii pentru a fi considerate clauze abuzive.
Odata cu constatarea caracterului abuziv al clauzelor contractuale, instața de judecată va dispune și restituirea sumelor de bani achitate în baza acestora, dar și anularea executării silite.
4. Ce riscăm dacă nu contestăm actele de executare primite?
Prin necontestarea actelor de executare emise cu încălcarea prevederilor legale și rămânerea în pasivitate, riscăm:
Să fim popriți până la acoperirea integrală a debitului rămas restant, ceea ce poate însemna și câțiva zeci de ani.
Să achităm cheltuieli ridicate de executare silită.
Să ne pierdem bunuri mobile precum mașina, utilaje sau chiar și bunurile imobile precum locuința de familie sau alte terenuri / case prin vânzarea la licitație publică.
5. Ce putem obține împreună:
După analizarea temeinica a actelor de executare silită, vă putem comunica șansele reale de câștig pe care le aveți.
Astfel, împreună putem obține anularea executării silite, întoarcerea către dumneavoastră a tuturor sumelor de bani poprite și recuperarea cheltuielilor de judecată (taxe de timbru, onorariu avocat etc.).
Dacă vă confruntați cu o executare silită, contactați-ne pentru a stabili o strategie de câștig.
Pentru clienta de mai jos am reușit anularea întregii executări silite, întoarcerea sumelor poprite, dar și recuperarea cheltuielilor de judecată!
Comentarios