top of page
Writer's pictureAvocat Ștefania Grigorie

Măsurile preventive în cursul urmăririi penale

Updated: Feb 12, 2023


Potrivit prevederilor legale, măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârșit o infracțiune și dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului sau inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată ori al prevenirii săvârșirii unei alte infracțiuni.




Măsurile preventive sunt:

-reținerea

-controlul judiciar

-controlul judiciar pe cauțiune

-arestul la domiciliu

-arestarea preventivă.


Asupra măsurilor preventive se poate dispune în timpul urmăririi penale astfel:


Reținerea – poate fi luată față de suspect sau de inculpat de către organul de cercetare penală sau de către procuror, numai în cursul urmăririi penale.


Controlul judiciar și controlul judiciar pe cauțiune – pot fi luate față de inculpat, în cursul urmăririi penale, de către procuror și de către judecătorul de drepturi și libertăți.


Arestul la domiciliu și arestarea preventivă - pot fi luate față de inculpat în cursul urmăririi penale de judecătorul de drepturi și libertăți.


Împotriva încheierilor prin care judecătorul de drepturi și libertăți dispune asupra măsurilor preventive, inculpatul și procurorul pot formula contestație, în termen de 48 de ore de la pronunțare sau, după caz de la comunicare.


Contestația formulată de inculpat se soluționează în termen de 5 zile de la înregistrare, iar soluționarea contestației se realizează în prezența inculpatului, în afară de cazul când acesta lipsește nejustificat, este dispărut, se sustrage ori din cauza stării de sănătate / din cauze de forță majoră nu poate fi adus în față judecătorului și în toate cazurile este obligatorie asistarea inculpatului de către un avocat.


În cazul admiterii contestației formulate de către inculpat împotriva încheierii prin care s-a dispus luarea sau prelungirea măsurii arestului preventiv, se poate dispune, în condițiile prevăzute de lege, respingerea propunerii de luare sau prelungire a măsurii preventive, ori, după caz, înlocuirea acesteia cu altă măsura preventivă mai ușoară și, după caz punerea de îndată în libertate a inculpatului, dacă nu este arestat în altă cauză.


Vreți să aflați mai multe informații despre ce presupune urmărirea penală și cum vă putem ajuta?


Contactați-ne!

Commentaires


bottom of page