Conform prevederilor legale, chiar și după ce se emite o decizie de pensionare, beneficiarii acesteia pot solicita recalcularea pensiei în momentul în care primesc adeverințe noi care să ateste faptul că aceștia au beneficiat de venituri suplimentare în perioada în care au fost salariați.
Ce înseamnă asta mai exact?
După emiterea deciziei de pensionare, persoana care beneficiază de pensie poate obține de la angajator adeverințe din care să reiasă faptul că acesta a obținut venituri mai mari decât cele avute în vedere de Casa de Pensii la momentul emiterii deciziei de pensionare.
Care este procedura în această situație?
În momentul în care persoana beneficiară primește adeverința de la fostul angajator prin care se atestă faptul că acesta a încasat venituri mai mari decât cele reținute la momentul emiterii deciziei de pensionare sau că acesta a fost încadrat în grupa I sau a II-a de muncă, adeverința trebuie depusă la Casa de Pensii pentru a se emite o nouă decizie de recalculare.
Cu toate acestea ...
De cele mai multe ori, din diverse motive, Casele de Pensii refuză recalcularea pensiei.
Ce este este de făcut într-o asemenea situație?
Decizia prin care se refuză recalcularea pensiei poate fi contestată la instanța competentă în termen de 45 de zile calculate de la comunicare.
În primul rând, este important să știm ce trebuie să conțină adeverința emisă de angajator pentru a putea fi valorificată.
Potrivit Normei din 2011 de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, articolul 127 (2):
„Adeverinţa prin care se dovedesc aceste sporuri va cuprinde obligatoriu cel puţin următoarele elemente:
a)denumirea angajatorului;
b)datele de identificare a persoanei;
c)perioada în care s-a desfăşurat activitatea, cu indicarea datei de începere şi de încetare a acesteia;
d)funcţia, meseria sau specialitatea exercitată;
e)denumirea sporurilor, procentul sau suma acordată;
f)perioada în care a primit sporul şi temeiul în baza căruia s-a acordat. ”
Astfel, atâta timp cât în cadrul adeverinței emise de către fostul angajator se regăsesc toate cerințele amintite anterior, Casa de Pensii trebuie să emită o nouă decizie de recalculare.
Cu toate acestea, în cele mai multe situații, casele de pensii refuză emiterea unei noi decizii de recalculare, caz în care, beneficiarul trebuie să se adreseseze instanței de judecată pentru a i se recalcula pensia.
Solicitarea de recalculare a pensiei este în concordanță cu Decizia nr. 19 /10-12-2012 prununțată de Înalta Curte de Casație și Justiție conform căreia sporurile și alte venituri suplimentare realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 vor fi luate în considerare la stabilirea și recalcularea pensiilor din sistemul public dacă au fost incluse în baza de calcul a legislației anterioare, sunt înregistrate în carnetul de munca sau în adeverințele eliberate de unități, conform legislației în vigoare și pentru acestea s-a plătit contribuția de asigurări sociale.
Ce puteți obține alături de avocatul dumneavoastră în acest caz?
Pentru acest client, am obținut:
anularea deciziei emise de Casa de Pensii prin care se respingea recalcularea pensiei
obligarea pârâtei la plata către clientul nostru a diferenței de pensie rezultate din recalculare
obligarea Casei la emiterea unei noi decizii.
Comments