top of page
Writer's pictureAvocat Ștefania Grigorie

Procedura cererilor cu valoare redusă. Cum poți recupera o creanță ce nu depășește 10.000 lei

Updated: Feb 12, 2023


Potrivit Codului de procedură civilă, cererea cu valoare redusă se aplică atunci când valoarea cererii, fără a se lua în considerare dobânzile, cheltuielile de judecată și alte venituri accesorii nu depășește 10.000 lei la data sesizării instanței.


Trebuie să știi că procedura cererii cu valoare redusă nu se aplică:



  1. În materie fiscală, vamală sau administrativă și nici în ceea ce privește răspunderea statului pentru acte sau omisiuni în cadrul exercitării autorității publice.

  2. starea civilă sau capacitatea persoanelor fizice.

  3. drepturile patrimoniale născute din raporturile de familie

  4. moștenire.

  5. insolvență, concordatul preventiv, procedurile privind lichidarea societăților insolvabile și a altor persoane juridice sau alte proceduri asemănătoare

  6. asigurări sociale.

  7. dreptul muncii.

  8. închirierea unor bunuri imobile, cu excepția acțiunilor privind creanțele având ca obiect plata unei sume de bani (de exemplu atunci când chiriașul îți datorează chiria și uită să o mai plătească – dacă este mai mică de 10.000 lei, poți merge pe cerere cu valoare redusă).

  9. arbitraj.

  10. atingeri aduse dreptului la viața privată sau altor drepturi care privesc personalitatea.

Cum se judecă cererile de valoare redusă?


Procedura cu privire la cererile de valoare redusă este scrisă și se desfășoară în întregul ei în camera de consiliu. După primirea formularului de cerere completat corect, instanța va trimite de îndată formularul de răspuns, însoțit de o copie a formularului de cerere și de copii de pe înscrisurile depuse de reclamant. În termen de 30 de zile de la comunicarea acestor acte, pârâtul va depune sau trimite formularul de răspuns completat corespunzător, precum și copii de pe înscrisurile de care înțelege să se folosească.


Similar, dacă pârâtul a formulat o cerere reconvențională, reclamantul va avea 30 de zile de la comunicarea actelor de către instanță să răspundă prin intermediul formularului sau prin alt mijloc adecvat.


Dacă cererea reconvențională nu poate fi soluționată prin procedura cererii cu valoare redusă, aceasta va fi judecată potrivit dreptului comun, aplicându-se taxa de timbru potrivit OUG 80/2013.


Cât este taxa de timbru?


Potrivit OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, cererile cu valoare redusă care nu depășesc valoarea de 2.000 lei se taxează cu 50 de lei, iar cele care depășesc 2.000 lei se taxează cu 200 de lei.


Ai de recuperat sume de până la 10.000 de lei? Contactează-ne și lasă-ne pe noi să ne ocupăm pentru tine.

コメント


bottom of page